restauroija

Restauroija

Pintakäsittelyiden restauroija tekee rakennusten seinä-, katto ja lattiapintojen restaurointia ja huonekalujen entisöintiä. Myös ikkunoiden entisöinti ja lasien vaihto on perinteisesti restauroijan töitä. Työ alkaa kohteeseen tutustumalla ja pintojen dokumentoinnilla, jonka jälkeen tehdään työsuunnitelma korjattavista kohteista ja käytettävistä materiaaleista. Restauroija pyrkii käyttämään perinteisten menetelmien lisäksi myös perinteisiä materiaaleja. Perinnemaalien valmistus kuuluukin restauroijan töihin. Korjaus- ja maalaustyön lisäksi hän kiinnittää pinkopahveja ja tapetoi. Mikäli seinä- ja kattopinnoilta löytyy vanhoja koristemaalauksia, restauroija voi näitäkin jäljentää, korjata tai maalata täysin uudestaan. Koristemaalauksen lisäksi erikoistöitä ovat muun muassa marmorointi ja ootraus.

Huonekalujen entisöinti keskittyy pintakäsittelyiden entisöintiin, kuten maalaus-, petsaus- ja lakkaustöihin. Puutöitäkin saattaa tulla eteen, kuten ikkunapuitteiden korjausta, huonekalun osien korjausta ja viilupaikkausta. Lisäksi aina on loputon mahdollisuus erikoistua valinnaisten tutkinnon osien avulla. Restauroinnin opiskelu soveltuu vasta-alkajalle, mutta usein restaurointiin hakeutuu jo maalaustaidot omaava, joka haluaa erikoistua vanhan restaurointiin.

Restaurointialan töitä löytyy, kuten maalausalallakin, rakennus- ja maalausliikkeistä jotka ovat erikoistuneet vanhojen rakennusten korjaamiseen. Toisinaan yritykset ovat keskittyneet juuri ikkunoiden kunnostukseen, mutta yleensä tekijöitä vaaditaan laajaa osaamista, jotta töitä voidaan ottaa vastaan monipuolisesti. Myös itsenäisenä ammatinharjoittajana voi tehdä töitä, esimerkiksi huonekaluja entisöimällä.